Landslagets ledare för tre kronor

Svenska landslaget i ishockey för herrar, dagligt kallat för Tre Kronor, är ett av de högst rankade landslagen i ishockey i världen. För att se ishockey live går det utmärkt att besöka LeoVegas, som även erbjuder casino spel. Där de tar sport på största allvar. Landslagets tränare är som de flesta vet Pär Mårts. Vi ser honom hela tiden på matcherna, men vi vet ändå inte så mycket om den framgångsrika tränaren.

Pär Mårts tog över efter Bengt Åke

Pär Mårts inledde sin karriär som ishockeyspelare i Västerås på sjuttiotalet och gick efter några år över till AIK, som är hemmahörande i Stockholm. Mårts var en av spelarna i laget som hjälpte AIK att bli redo för att spela i den gamla Elitserien, det som nu heter SHL. 1986 lade dock Mårts skridskorna på hyllan och tog på sig kostymen istället. Sedan dess har han nämligen tränat hockeylag istället för att befinna sig ute på isen som aktiv spelare. Karriären som tränare är även den en framgångssaga och han har tränat lag som HV71, AIK och Västerås. Säsongen 2007/2008 tränare Mårts juniorlandslaget och gjorde då så gott ifrån sig enligt hockeyförbundet att de befordrade honom till tränare för Tre Kronor.

Nuvarande tränare är Rikard Grönborg

Sveriges herrlandslag i ishockey, populärt kallat Tre Kronor, är det svenska A-landslaget i ishockey för herrar. Namnet "Tre Kronor" användes första gången vid världsmästerskapet i ishockey för herrar 1938 i Prag. Sveriges första landslag i ishockey spelade i de Olympiska sommarspelen 1920 i Antwerpen, första matchen spelades den 23 april 1920 där Sverige besegrade Belgien med 8-0. Ishockeyturneringen spelades som en uppvisningsgren, då man ännu inte börjat med olympiska vinterspel, och Sverige kom på fjärde plats. Det internationella ishockeyförbundet gav senare den turneringen VM-status. Numera är VM och OS åter skilda turneringar. Sverige är det enda lag som vunnit både VM och OS samma år sedan de började spelas som olika turneringar. 2006 och 2007 toppade Sverige IIHF:s världsrankinglista.

Ishockey VM

VM 2013 var en turbulent tävling för Mårts och hans Tre Kronor. Turneringen inleddes mycket svagt och många tvivlade på att Sverige skulle lyckas med någon placering över huvud taget. Experternas odds tips på Bet365 var inte positiva för Sveriges räkning. De som satsade rätt på matcherna då det vände kunde nog tjäna sig en rejäl hacka. För Pär Mårts vände laget och de kom tillbaka och tog sig förvånande nog hela vägen till guldet. Någon som dock inte verkade särskilt förvånad var Mårts själv, han hade aldrig tvivlat på sina kronor. Efter det VM-guldet var det ingen som längre tvivlade på Mårts självklara position som tränare för det svenska landslaget i ishockey.