Sveriges dominans i lagsporter

För att vara ett land med mindre än 10 miljoner invånare, har Sverige nått stora idrottsliga framgångar i historien. Framförallt lagsporter är Sveriges signum vilket går hand i hand med klassiska svenska värderingar. Laganda och laget före jaget är eminenta nyckelord svenskarna växt upp med sedan tidernas begynnelse. Fotboll är väldigt populärt i Sverige, men det är i andra sporter som den svenska dominansen är som störst.

Svensk Ishockey är världskänd

Sverige är en av världens absolut bästa hockeynationer genom tiderna. Det svenska herrlandslaget “Tre Kronor” har nått enorma framgångar med 10 VM-guld och 2 OS-guld, plus ytterligare 47 medaljer på den högsta nivån. Sverige är regerande världsmästare i ishockey efter att mängder av NHL-spelare valt att joina truppen - för ovanlighetens skull år 2017. Guldet i VM 2017 var Sveriges 10:e någonsin, där det första kom 1953. I OS gick det inte lika bra när Sverige sensationellt åkte ur turneringen, efter en katastrofal insats mot Tyskland i kvartsfinalen. Sverige har dock vunnit OS två gånger. Första gången Sverige tog guld i Ishockey var år 1994 i Lillehammer.

Alla minns säkert en ung Peters Forsbergs iskalla straff - en straff som blev frimärke - och Tommy Salos räddning, som innebar att Sverige besegrade Kanada efter en nervkittlande straffläggning. 12 år efter första guldet kom andra turnerings-segern, denna gången med alla NHL-spelare tillgängliga. I en magisk turnering i Turin 2006 gjorde Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström alla sina sista matcher i Tre Kronor. På äkta Hollywood-manér var det sedan stjärntrion som låg bakom segermålet när Sundin passade till Forsberg, som la bak till Lidström. Stjärnbacken smällde in 3-2 med ett makalöst skott, vilket även blev slutresultatet.

I Canada- eller World Cup har det tyvärr inte blivit några segrar för Tre Kronor. Sverige har som bäst en silverpeng från 1984. Just silver är något av Tre Kronors specialitet, och det svenska folket har fått uppleva 23 tunga förluster i mästerskapsfinaler. I VM har Sverige förlorat 19 finaler och det har blivit tre finalförluster i de Olympiska spelen. I Canada Cup har det “bara” blivit en finalförlust, men det samtidigt den enda gången Sverige tagit sig till final i turneringen. Sverige är även det landet som producerar mest spelare till NHL, efter Kanada och USA.

Curling

Curling kanske inte är världens största sport, men Sverige är riktigt vassa i den perfekta tv-sporten. Med urstarka kollektiv som Lag Norberg, Lag Hasselborg, Lag Edin och Lag Lindholm har Sverige alltid haft chans på guld i både VM och OS.

Framförallt på damsidan har vi lyckats makalöst bra. Hade de som gillat online betting bettat på svenska medaljer under de senaste olympiska spelen, hade de varit lagom nöjda idag. Sverige har nämligen nått final i fyra raka OS, varav det blivit guld i tre. Lag Norberg gjorde OS-debut år 2006 och höll för favoritskapet. Norberg och tjejerna vann faktiskt VM och EM

2005, samt OS och VM 2006. Fyra guld av fem möjliga på två år. Snacka om respekt! 2010 ställde Lag Norberg upp i OS igen, denna gången gick vinterspelen i Vancouver. Lag Norberg hade haft det tufft i VM och EM åren innan, men väl på plats i Kanada syntes inga orosmoln över huvud taget. Man försvarade sitt OS-guld komfortabelt och blev därmed historiska. 2014 ställde Sverige upp med Lag Sigfridsson. Sverige bjöd på en bländande curling fram till finalen men lyckades inte ta ett tredje raka guld.

Istället vann Kanada guldet och ett generationsskifte väntade för de svenska curlingdamerna. Vid OS i Pyongchang, ställde Sverige upp med ett ungt team i form av Lag Hasselborg. Att laget saknade erfarenhet syntes kanske ibland i gruppspelet, men så fort det vankades slutspel var Hasselborg och gänget iskalla. I finalen mot hemmanationen Sydkorea, fick Sverige flest stenar i boet och tredje guldet på fyra år var ett faktum.

De svenska curlingherrarna har som regel alltid slagits om medaljerna på VM och EM, men OS har varit en förbannelse som inneburit noll guldmedaljer. Lag Edin har visserligen två raka medaljer men silvret 2018 och bronset 2014 får ändå ses som misslyckade mästerskap. Detta då Lag Edin var stora guldfavoriter inför båda turneringarna.

Sverige har en bra kultur inom lagidrott

Vi ska vara stolta över de svenska idrottsprestationerna med tanke på vilket litet land vi är. Innebandy, Bandy, Längdskidor och Skidskytte är andra sporter Sverige är riktigt bra på. I framförallt Innebandy och Bandy, är det mer regel än undantag med guldmedalj. I fotboll har vi också nått stora framgångar även om det aldrig blivit något mästerskapsguld - förutom vid OS i London 1948. I VM har Sverige ett silver från 1958 samt två brons från år 1950 och 1994! I EM lyckades Sverige ta sig till semifinal på hemmaplan år 1992, men Västtyskland blev för svåra. I övrigt har Sverige haft det svårt vid fotbolls-EM. Janne “Party-Janne” Andersson är nuvarande tränare för Sveriges landslag i fotboll. Under sitt första år som tränare lyckades han sensationellt ta Sverige till VM genom att besegra Italien i Playoff - mot alla odds. Det innebär att det svenska herrlandslaget i fotboll får spela VM i Ryssland 2018.