Fotbollens historia

Fotboll har en lång historia. Spelet i sin nuvarande form uppstod i England i mitten av 1800-talet. Men alternativa versioner av spelet existerade mycket tidigare och är en del av fotbollshistorien. De första kända exemplen på ett lagspel som involverade en boll (dock av sten) är från gamla mesoamerikanska kulturer för över 3000 år sedan. Bollen sägs ha symboliserat solen, och kaptenen i det förlorande laget skulle offras för gudarna. I Kina utvecklades spelet Cuju, där man sparkade en boll på en plan, runt 300 år före Kristus.

Andra varianter av bollspel kommer från antikens Grekland. Bollen var gjord av läder, och fylld med hår. I antikens Rom ingick inte spel med bollar i underhållningen på de stora arenorna, men kunde förekomma i övningar i militären. Det var den romerska kulturen som förde fotbollsspelet till den brittiska ön. Det är osäkert i vilken grad det brittiska folket påverkades av denna variation, och i vilken grad de hade utvecklat sina egna varianter.

Betting på fotboll

Så länge spelet har funnits, har det även funnits folk som vill satsa på vilket lag som kommer att vinna. Betting har alltid funnits, och nu är det lättare än någonsin att spela på vinnare, målskytt eller andra händelser. Sports betting i Sverige är stort, och många spelare tar del av bonusar och erbjudanden man får från olika spelbolag. På så sätt får man lite extra att spela för. Dessutom är det viktigt med aktuella fakta och händelser från lagen för att man ska kunna göra ett så bra vad som möjligt.

/gammal-fotboll.jpg

Fotbollen utvecklades i England

Fotbollen som liknar den vi spelar i dag utvecklades i England under 1200-talet. Då spelades spel som liknade fotboll på ängar och vägar i England. Förutom att sparka, involverade spelet också slag av bollen med näven. Denna tidiga form av fotboll var också mycket mer våldsam än vårt spel. Ett viktigt inslag var att spelen involverade gott om människor och ägde rum över stora områden i städerna. Ibland kunde dessa spel skada byggnader, och människor kunde dö. Det var orsakerna till att spelet blev förbjudet i flera århundraden. Men fotbollsliknande spel dök upp igen på Londons gator på 1700-talet. Det var fortsatt förbjudet till 1835, men i detta skede hade spelet etablerats.

Fotboll och rugby - samma sport?

Under lång tid var det ingen klar skillnad mellan fotboll och rugby. Det var också många variationer angående storleken på bollen, antalet spelare och längden på en match. Spelet spelades ofta i skolor, och två av de främsta skolorna var Rugby och Eton. I Rugby inkluderade reglerna möjligheten att ta upp bollen med händerna, och spelet vi idag känner till som rugby har sitt ursprung härifrån.

Ett försök att skapa riktiga regler för spelet gjordes vid ett möte i Cambridge år 1848. En annan viktig händelse i fotbolls historia inträffade 1863 i London, när det första fotbollsförbundet i England bildades. Det bestämdes att det var förbjudet att bära bollen, som också fick en standardisering av storlek och vikt. En följd av Londonmötet var att spelet var uppdelat i två koder: föreningsfotboll och rugby. Idrotten var först en underhållning för den brittiska arbetarklassen. Oöverträffade mängder åskådare, upp till 30 000, såg stora matcher i slutet av 1800-talet. Spelet skulle snart följa med britterna som reste till andra delar av världen.

Landslagen kom till

Andra milstolpar var nu att följa. År 1872 spelades en match mellan två landslag för första gången. Matchen var mellan England och Skottland och slutade 0-0, med 4000 personer på åskådarplats. Svarta spelare började synas relativt tidigt inom fotbollen. I jämförelse med t ex tennis har fotbollen traditionellt varit känd som en sport med en blandning av svarta och vita spelare. I Storbritannien var Andrew Watson den första svarta spelaren, och han spelade i den skotska klubben Queen's Park på 1880-talet.