Zlatan Ibrahimovic - En av de bästa

Sällan har väl någon varit så omskriven i media de senaste åren som Zlatan Ibrahimovic. Värt att notera är att prestationerna på fotbollsplanen nästan är det som det skrivits minst om. När Zlatan ger ut en bok, köper en ö, säljer hus eller är involverad i en infekterad övergångshistoria så skrivs det spaltmeter och nyheterna verkar komma i en aldrig sinande ström.

Paris Saint Germain

Nu senast var det givetvis övergången till PSG som mediadrevet högg tänderna i. AC Milans president Silvio Berlusconis och VD:n Adriano Gallianis kontroversiella beslut att sälja Zlatan och backstjärnan Thiago Silva gav givetvis eko i fotbollsvärlden. I och med övergången passerade dessutom Zlatan Cristiano Ronaldo som världens dyraste fotbollsspelare, sett till den totala betalade övergångssumman.

För välbetald?

En annan het diskussion i samband med övergången till Paris Saint Germain var vilken lön Zlatan skulle hamna på. Zlatans agent, Mino Raiola, lyckades förhandla fram en årslön på svindlande 120 miljoner kronor. Ungefär lika mycket som den största casino online jackpotten låg på exempelvis. 120 miljoner kronor är också vad hela Napolis startelva tjänar tillsammans, det sätter lite perspektiv på beloppet. Man kan tycka vad man vill om en årslön på 120 miljoner kronor och ifrågasätta om verkligen någon människa är värd så mycket pengar. Det finns många argument för men lika många emot.

Man ska ha i åtanke att Cristiano Ronaldo kostade närmare £100m vid övergången från Manchester United till Real Madrid men att försäljningen av Ronaldotröjor täckte övergångssumman, redan första året ska tilläggas. Paris Saint Germain ansåg uppenbarligen att det fanns ett värde i att betala stora pengar för Zlatans underskrift. Ibrahimovic närmar sig visserligen slutet på sin karriär men den senaste säsongen var kanske den bästa under hela proffslivet. Zlatan är dessutom en klok spelare som mycket sällan är skadad. Att han kommer ösa in mål i Frankrike råder det knappast några tvivel om.

Motivationsfrågan

Många undrar gällande Zlatans personliga inställning till övergången till Paris Saint Germain. Blev han tvingad bort från Milan mot sin egen vilja? Att Zlatan vill vinna Champions League innan han lägger skorna på hyllan är uppenbart, men kommer han verkligen göra detta med PSG? Ligatitlar har Zlatan så det räcker och blir över men viljan att vinna världens största klubblagsturnering verkar större än någonting annat, i alla fall när det gäller personliga och sportsliga mål. Det återstår att se vad som blir nästa kapitel i "Historien Zlatan". Vad vi kan vara helt säkra på är att vi kommer läsa nyhetsartiklar, skvaller och andra smaskiga historier i många år framöver, i alla fall så länge karriären fortsätter i samma stil.