Dubbla världsmasterskap

Dubbla världsmästerskap i ishockey i år

2017 är ett världsmästerskapsår för herr- och damishockey. I skrivande stund pågår damernas världsmästerskap i Plymouth USA och i maj kommer Frankrike och Tyskland att dela på arrangörskapet för herr-VM. De svenska damerna har haft ett trixigt mästerskap och det var med nöd och näppe som de tog sig till kvartsfinalen. Herrarna ligger i hårdträning och de har briljerat under träningsmatcherna.

Herrarna har höga förväntningar på sig

Svenska Tre Kronor satsar på guld i världsmästerskapet som kommer att vara mellan den 5–21 maj. Enligt bet365 är oddsen för svensk vinst 6,50 och de är fjärde tippade lag att ta vinsten efter Finland, Ryssland och Kanada. Laget ligger i hårdträning och deras uppladdning visade resultat i en träningsmatch mot Ungern som de vann med 4–0. Landslagsledningen letar hela tiden efter nya spelare och en som blev uttagen, i alla fall till träningsmatchtruppen, var Skellefteå AIK:s Pär Lindholm. Valet gav resultat och Lindholm gjorde ett av de fyra målen och därmed en mycket fin landslagsdebut.

Det kommande världsmästerskapet är uppdelat mellan städerna Köln och Paris. Sverige kommer att spela sitt gruppspel i Köln i grupp A med Ryssland, Slovakien, Lettland, Danmark, Tyskland, USA och Italien. I grupp B, som kommer att spela i Paris, finns Kanada, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland, Norge, Slovenien, Frankrike och Finland. 

(Bilden heter "" (CC BY 2.0) och är tagen av Henrik Sommerfeld.)

Damkronorna åkte ur kvartsfinalen

Det vilade stora förhoppningar på Damkronorna när de satte av mot USA. Men det var med hängande huvuden som damerna fick lämna mästerskapet. De lyckades bli tvåa i gruppspelet och tog sig till kvartsfinal genom att vinna över Schweiz med 2–1. Men i kvartsfinalen väntade Finland och det blev en slakt. Redan efter 7 minuter av första halvlek hade finländskorna gjort 2–0 och matchen slutade i sin helhet 4–0. 

(Bilden heter "In Trouble" (CC BY-SA 2.0) och är tagen av_becaro_.)

Efter förlusten har flera instanser krävt förbundskaptenen Leif Boorks avgång men han säger själv att han tänker stanna kvar till efter OS. Det var länge sedan Damkronorna kom hem med en medalj från ett mästerskap. Det är över 10 år sedan de tog silvermedaljen i OS i Turin 2006 och utvecklingen inom svensk damhockey verkar ha stannat av. Det finns inte längre samma talanger i laget och under den senaste ledningen har det uppstått både bråk och problem.

Lönekriget mellan damer och herrar

Det har varit stora kontroverser angående de gigantiska löneskillnaderna mellan herrar och damer. Framför allt i årets värdnation USA. Två veckor innan dammästerskapet gick det amerikanska damlaget ut och sa att de vägrade ställa upp om inte ishockeyförbundet valde att höja lönerna. Detta fick förbundet att söka efter ett ersättningslag men alla tillfrågade tackade nej. Även de amerikanska herrarna la sig i diskussionen och sa att de tänkte strejka till sitt VM om inga åtgärder vidtogs. Och det gav guld, bara dagar innan start fick damerna igenom sin löneökning och de har briljerat under hela mästerskapet.  

Samma problem finns även i Sverige. Bland annat har det svenska ishockeyförbundet ett bonussystem där herrarna får flera miljoner om de kommer hem med en medalj från ett mästerskap, medan damerna får ingenting.